Dreptul Iov
 Dreptului Iov 


          O carte deosebită a Vechiului Testament este Cartea Iov. Cel care se găseşte în centrul acestui capitol al Sfintei Scripturi este dreptul Iov, pe care Biserica îl cinsteşte în ziua de 6 mai. Viaţa sa, aşa cum este oglindită în paginile cărţii ce-i poartă numele, este un exemplu viu de dăruire către Dumnezeu şi de înţelepciune. Persoana lui Iov este una istorică, nu este o legendă, un mit, ci un om în carne şi oase care a rămas în conştiinţa atâtor generaţii de credincioşi.
           Sfântul şi dreptul Iov se trăgea din seminţia lui Avraam, fiu din fiii lui Isav. El îşi avea obârşia sa în pământul Hus, în ţinuturile de azi ale Arabiei, şi era cel mai bogat om din acea parte de lume, fiind foarte temător de Dumnezeu şi credincios şi milostiv cu semenii săi. El avea şapte feciori şi trei fete care urmau exemplul tatălui lor în bunătate şi credinţă.
           Viaţa fiecărui om are şi încercări prin care se căleşte. Şi dreptul Iov avea să treacă prin astfel de încercări. Grele încercări…. Într-o singură zi avea să piardă tot: şi avere, şi copii, şi sănătate, şi prestigiul în faţa celorlalţi oameni. Dintr-o persoană respectabilă, a ajuns un biet lepros, ocolit de toţi, dispreţuit, zăcând pe gunoi, plin de răni, în afara cetăţii. Mai are însă puterea să spună: „Gol am ieşit din pântecele maicii mele, gol mă voi duce în groapă; Domnul a dat, Domnul a luat! Precum a voit Domnul, aşa a făcut. Fie numele Domnului binecuvântat de acum şi până-n veac!” (Iov 1, 21). Cuvinte profunde la adevărul cărora suntem chemaţi cu toţii să medităm. Din toate acestea câte i s-au întâmplat, Iov n-a greşit înaintea Domnului nici cu inima, nici cu gura; pentru că n-a zis nimic fără de minte împotriva Domnului. Atât de tare se temea Iov de Dumnezeu, atât de profundă îi era credinţa că ştie Dumnezeu ce e mai bine pentru fiecare. Într-o situaţie atât de grea, în care mulţi ar fi căzut în deznădejde, Iov a rămas mai departe alături cu inima de Dumnezeu.
            Dorinţa diavolului de a-l vedea înfrânt pe omul cel drept al lui Dumnezeu, s-a dovedit deşartă. Iar Domnul avea să încununeze din plin credinţa sa puternică, devotamentul faţă de Părintele ceresc. Peste toate pierderile şi grelele suferinţe, avea să treacă cu bine şi să traiască viaţă îndelungată şi binecuvântată de Dumnezeu.
            Cartea lui Iov, este unul dintre cele mai frumoase capitole ale Bibliei. O carte poetică, bogată în învăţături şi sensuri sfinte. Iov a rămas peste veacuri ca exemplul desăvârşit de stăruinţă în credinţă, dincolo de toate încercările şi necazurile vieţii. Un exemplu pe care suntem chemaţi să-l urmăm şi noi.
Categorie: RELIGIE | Adăugat de: George (11.Mar.2010)
Vizualizări: 1705 | Evaluare: 5.0/2
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Autentificare ]